Back U bevindt zich hier: Home Actueel Mi eigi Moengo: Rosiano Toto
vrijdag, 05 januari 2018 09:56

Mi eigi Moengo: Rosiano Toto

Geschreven door Valerie van Leersum
Beoordeel dit item
(1 Stem)

Op 14 februari verzamelen een paar jongeren zich in het atelier. Meisjes met strakke jurkjes, jongens met gouden ketting, broek laag op de heupen, waardoor de bovenrand van hun boxershort te zien is. Getooid met roze plastic bekers, hartvormige kussentjes, giechelend en wat lef ging het gezelschap naar buiten om te werken aan een fotoshoot voor Valentijnsdag. Het zijn foto’s die onder vrienden gedeeld worden op Facebook en de kans scheppen om als model ontdekt te worden.

Het is een project van Rosario Toto, of alleen Toto, zoals hij in Moengo wordt genoemd. Hij is welhaast de meest gedreven jongere die ik tijdens mijn verblijf heb ontmoet. Zijn ambitie uit hij niet door druk gebabbel maar door een zorgvuldige planning. Dit moet wel, want naast zijn examenjaar aan het mulo, acteert Toto, doet modellenwerk, schrijft scripts, filmt en fotografeert. Aan het eind van de maand evalueert hij op de bank thuis wat hij heeft gedaan om van daaruit verder te werken.

Toto heeft al een paar korte films gemaakt, samen met zijn vriend François. Beiden wisten al op jonge leeftijd wat zij wilden worden: François cameraman en Toto wilde juist voor die camera staan. En omdat een cursus of opleiding niet voorhanden was, zijn zij maar zelf aan de slag gegaan.

Als kleine jongen zat Toto dicht voor het televisiescherm en keek hij het liefst naar gangsterfilms. Nu maakt hij samen met François films over zaken die hij als twintiger in Moengo tegenkomt. Tienermoederschap, schooldrop-outs, het moeten kiezen tussen je aansluiten bij een van de twee gangs van Moengo die elkaar uitdagen, betreffende kleding en meisjes, of je aansluiten bij een van de veertien kerken die Moengo rijk is. Het zijn zware kwesties waar beide jongens middenin staan.

Als ik vraag naar de vierkante meter die voor hem het meest van belang is, noemt hij direct het voormalige winkelpand in Moengodorp, de plek waar hij een belangrijke scène uit zijn eerste film heeft opgenomen. Het afgebladderde gebouw waar ooit een bakkerij, slagerij en supermarkt in zat, was nu de perfecte locatie voor een spannende vechtscène.

Wanneer ik met Toto praat over de kinderen in Moengo, blijkt dat hij zijn droom groter maakt dan zichzelf. Hij heeft een vereniging opgezet, Active Youth, waarmee hij jongeren begeleidt bij het maken van films, foto’s en modeshows. In de toekomst wil hij dit uitbreiden en veel meer workshops aanbieden, zodat elk kind zijn talenten kan ontdekken en ontwikkelen. Wanneer hij over een paar jaar zijn studie heeft afgerond, zal Toto terugkeren naar Moengo. Hij wil er een filmstudio met bijbehorende opleiding realiseren. Na Hollywood en Bollywood kennen we dan Moengo als Suriwood.