Back U bevindt zich hier: Home Actueel Op de werkvloer - Cathrin Jüdell: General manager Tourist Photoshop - Parbode Sneak Peek
dinsdag, 09 januari 2018 14:10

Op de werkvloer - Cathrin Jüdell: General manager Tourist Photoshop - Parbode Sneak Peek

Geschreven door Elvira Rijsdijk
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

‘Dit zeg ik met pijn in mijn hart: Paramaribo is niet toeristvriendelijk’

 

Hoe lang doe je dit werk al?

“De Tourist Photoshop heb ik al tien jaar, het is een eenvrouwsbedrijf, begonnen met foto’s in Surinaamse klederdrachten en mijn eigen tours. Ik had al gewerkt in het toerisme hier, na mijn remigratie. Na opening van de shop werd ik benaderd door collega-touroperators om hun tours te verkopen, vanaf het eerste jaar kon je met mij als touragent heel Suriname bereizen. Enkele beeldende kunstenaars exposeren hier hun werk. Inheemse dames kwamen met sieraden van natuurmateriaal, marronheren met houtsnijwerk, ik koop alleen het mooiste op, tegen een redelijke prijs. En ik koop alleen de beste geneeskrachtige kruiden en oliën koop, die verpak ik professioneel en ik voorzie ze van mijn merk Sibibusi Designs. Sibibusi Designs werkt volgens het Hebreeuwse tikkun olam-systeem, de verantwoordelijkheid te helen, repareren en de wereld te transformeren en sociale disharmonie te vermijden.”

 

Wat is het leukste aan je werk?

“Elke dag is anders, je ontmoet mensen in een vakantiestemming. Je kan mensen blij maken met mooie reisbestemmingen en handgemaakte producten die een visitekaartje zijn voor ons land. Ik ben ook creatief bezig en werk samen met de crafters aan ontwikkeling van de producten. Voor locals hebben we groepstarieven voor naar het binnenland ontwikkeld. Geheel verzorgde tours vanaf een groep van tien, om de prijs betaalbaar te kunnen maken.”     

 

Welke eigenschappen moet je hebben voor dit werk?

“Je moet vooral klantvriendelijk en betrouwbaar zijn en goed communiceren. Zodat je ook via je klanten goed in de gaten houdt dat de touroperators en oorden bieden wat ze beloven. Een tevreden klant geeft je goede reclame en zo groei  je.”

 

Wat is het vervelendste aan je werk?

“De stress van externe factoren. Zoals de tickets naar Suriname die zo krankzinnig duur zijn. De economie in de wereld en de politieke toestanden in een land hebben altijd invloed op het toerisme. En, dit zeg ik met pijn in mijn hart, Paramaribo is niet toeristvriendelijk. Trottoirs vol geparkeerde auto’s, veel vuil in de stad, overlast van zwervers, zelfs op een A1-locatie als de Waterkant. Jammer is ook dat het misgaat op veel overheidsoorden en natuurreservaten. Er wordt te vaak gestroopt bij de schildpadstranden of er wordt zelfs goud gemijnd zoals bij de Brownsberg.”  

 

Het hele artikel is te lezen in het januarinummer van Parbode.