Back U bevindt zich hier: Home Column en Essay FayaLobi FayaLobi: Nieuwjaarsdoelen versus realiteit
vrijdag, 27 januari 2017 14:13

FayaLobi: Nieuwjaarsdoelen versus realiteit

Geschreven door Anouska Blanca

Een heel jaar lang hebben we op december gewacht. Sommigen hadden, ondanks de precaire situatie, hun kerst en oudejaarsplannen al in november en anderen zelfs in oktober. De kerstliederen, de versiersels, de kerstbomen, de diners en de vele kortingen op goederen in de winkels,  lieten het gevoel van de meest wonderbaarlijke tijd van het jaar niet onopgemerkt voorbijgaan. Naar dit moment toeleven is wat we doen in Suriname. De decemberhype biedt menigeen de mogelijkheid alle beslommeringen van alledag, persoonlijke frustraties of 'Is Bouta schuld' los te laten. Gedurende het aflopen feestmaand waren we positief en hadden we een hoop plannen voor 2017. We zijn ervan overtuigd: dit jaar eten we gezonder, sporten we meer of gaan we studeren. Jip! Een hele bucketlist. Eindelijk tijd voor de pagara's, wat die ook gekost mogen hebben.  

3…2…1…Happy new year!!!
Tijd voor de goedbedoelde wensen. Je mobiel draait overuren: Whatsapp staat roodgloeiend,evenzo de vele Facebookgetuigenissen, insta selfies.

De realiteit die met de maand januari meekomt, is evenals feestmaand december, reeds maanden van tevoren bekend. Maar! Het is vooral verstandig dit te negeren, anders verpest dat de decemberpret. Nieuwjaarsdag zijn we nog aan het ontnuchteren en beloven we onszelf vóór 5 januari ready steady te zijn in het behalen van onze voorgenomen doelen. Zo gauw we kunnen, zingen we Het owruyari anthemde hele dag door.
De daarop volgende weken begint de voorgenomen braafheid af te nemen en vervallen we in de routine van het dagelijks leven.Economische dilemma’s en de struggle van de ratracebrengen stress en depressie met zich mee.
Hilarisch deze cirkelgang, vind u  niet? Al die moeite om december zo onvergetelijk mogelijk te maken en dan, just like that, is het voorbij. Ik wens u een gezond 2017 met een kop zelfspot en een lepel humor. Ach ja, wanneer het even niet blijkt te lukken, denk dan terug aan uw plechtige oudejaarsbeloften. Probeer het opnieuw, want Happy New Year zeggen we een keer in het jaar, maar elke dag opnieuw hebben we de kans op een Happy New Day.