Back U bevindt zich hier: Home Cultuur

CULTUUR

dinsdag, 28 februari 2017 13:34

Indiepop talent Jamey Reso

Geschreven door
Pas op zijn achttiende kreeg de nu 22-jarige Jamey Reso interesse in muziek. Hij speelt gitaar, zingt en schrijft zelf zijn teksten.Verder is hij grafisch ontwerper en houdt hij zijn haar plat geknipt, omdat hij een hekel heeft aan zijn grote krullende haar. Zijn passie voor muziek heeft hij deels te danken aan zijn overleden oom. Deze oud-muzikant van de muziekformatie South South West probeerde hem altijd te overhalen om gitaar te spelen. “Hij dwong me altijd om muziek te maken, maar ik had er helemaal geen gevoel voor. Toen ik eindelijk interesse kreeg in muziek, was mijn oom ziek. Ik bleef gitaar oefenen om met hem te kunnen spelen wanneer hij uit het ziekenhuis zou komen. Helaas heb ik deze kans nooit gekregen, omdat hij het ziekenhuis nooit uitkwam. Hij is daar overleden. Op deze manier heb ik mezelf gemotiveerd om door te gaan met muziek, omdat ik hem niet weer wilde teleurstellen.”Comments ()
dinsdag, 21 februari 2017 11:43

Kort Verhaal: Geen seatbelt

Geschreven door
Mijn anatomie is helaas niet helemaal zoals ik die had willen hebben. Over het algemeen ben ik er niet ontevreden mee, maar er zijn toch momenten dat ik bijvoorbeeld een spraakapparaat mis. Het ontbreekt mij daardoor aan menselijke  spreekvaardigheid, wat mij steeds opnieuw confronteert met het gemis aan communicatie met de mensen vanwie ik houd. Het beperkt mij tot het voortbrengen van geblaf, in hoogte en sterkte afhankelijk van  mijn gemoedstoestand. Als die zich in een negatief gebied bevindt, produceer ik een laag grommen, terwijl mijn lippen daar weer op inspelen door zich op te trekken zodat mijn vlijmscherpe tandjes te zien zijn.Comments ()
Moslim of hindoe, stijf of lenig, man of vrouw. Yoga is voor iedereen, benadrukt yogadocente Arti Abhelakh van Sri Sri Yoga. Dat blijkt uit de praktijk; steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de yogaschool in Suriname.Comments ()
Een nationaal ballet heeft Suriname niet, maar Marlène’s Ballet Company (MBC) zou er best voor door kunnen gaan. Deze groep met de beste dansers van de dansschool van Marlène Lie A Ling vierde op 12 oktober jongstleden haar dertigste verjaardag. Een terugblik op dertig jaar internationaal ballet en het leven van frontwoman Marlène. De MBC is eigenlijk inter- nationaal gevormd”, legt Lie A Ling uit. Op een Frans-Guyanees podium won Ballet Marlèn de eerste prijs, en vanaf toen reisden de beste dansers onder de naam Marlène’s Ballet Company naar belangrijke internationale evenementen om de naam van Suriname hoog te houden. Ze bezochten onder andere Brazilië, Frankrijk, Nederland, Colombia, Aruba, Haïti en de Verenigde Staten van Amerika. De folklore dansgroep van Lie A Ling bleek het over de grens goed te doen: vaak werd de eerste prijs binnengehaald. Deze trofeeën blinken op de piano in de dansstudio in Paramaribo: in 2008 en 2012 in Brazilië en in 2002 op het Festival International de Folklore in Port-surSaône in Frankrijk. “Er waren daar tien groepen uit tien verschillende landen, en wij hebben de…Comments ()
vrijdag, 16 december 2016 10:27

We zijn geen moment alleen

Geschreven door
De kerstboom op het Onafhankelijksplein wordt deze maand opgetuigd, en Mariah Carey is bijna weer te horen op de radio: het is bijna tijd voor kerst. 25 en 26 december zijn traditiegetrouw bestemd voor eten met familie en bezoekjes aan zangdiensten in de kerk. Tenminste, voor christenen geldt dat. Moslims en joden vieren namelijk geen kerst. Maar hoe vullen zij deze feestdagen in december dan in? James Lalmahomed is secretaris van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), met als hoofdkwartier de grote moskee aan de Keizerstraat. Deze vereniging behoort tot de Ahmadiyya-stroming binnen de islam, die doorgaans tot de gematigde stromingen wordt gerekend. “Kerst wordt wel meegenomen in het denken bij ons, maar het is geen feest op zich. Bij een gebedsdienst dichtbij de kerstdatum wordt het alleen gememoreerd”, legt hij uit. De gemeenschap waar Lalmahomed bij hoort, gelooft dat Jezus geboren is uit twee aardse ouders, en niet uit de Heilige Geest. Zijn geboorte wordt dus niet als belangrijk gezien binnen de islam. Ook de geboorte van de belangrijkste profeet, Mohammed, wordt niet uitgebreid en uitbundig gevierd. “De profeet heeft…Comments ()
vrijdag, 16 december 2016 10:25

De muzikale nalatenschap van Kid Dynamite

Geschreven door
Nog niet zo lang terug ging bij de gemiddelde Surinamer geen lichtje branden bij het horen van de naam Arthur Parisius. Noemde je daarentegen de naam van z’n generatiegenoot Max Woiski sr (1911-1981), die zich vooral op het pad van de commerciële muziek begaf, dan wist men meestal wel direct om wie het ging. Gelukkig is het tij gekeerd. De laatste jaren is er steeds meer sprake van een herwaardering van een muzikant, die door alle verschillende en soms tegenstrijdige verhalen over hem, uitgroeide tot een mythische figuur. A rthur Parisius wordt op 23 juli 1911 geboren in het dorp Hannover in Para. Nadat zijn moeder overlijdt, houden zijn grootmoeder en tantes zich bezig met zijn opvoeding ,waarin de winticultuur een belangrijke plaats vervult. Volgens medeverstekeling en collega-muzikant Frits Blijd arriveert de jonge Arthur in 1928 in de haven van Amsterdam. De eerste vermelding van Parisius als artiest vindt plaats in de Franeker Courant van 24 juli 1931. In het begin van zijn carrière speelt de saxofonist, die eerst op klarinet begon, voornamelijk muziek uit de amusementsindustrie. Ergens in 1937…Comments ()
vrijdag, 16 december 2016 10:24

Verslag der Corantijn-expeditie

Geschreven door
Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar zo’n honderd jaar geleden telde de kaart van Suriname nog tal van blinde vlekken. Aan het begin van de twintigste eeuw werden er nog tal van expedities naar de binnenlanden van Suriname ondernomen. Zo had De Goeje in 1907 de Toemoek-Hoemakexpeditie naar de Sipaliwini uitgevoerd. Eilerts de Haan onderzocht in 1908 de bovenloop van de Surinamerivier. Toen kon hij, door boven op een berg te klimmen, het stroomgebied van de Corantijn zien. In juni 1910 vertrok een expeditie onder leiding van dezelfde Eilerts de Haan (1865-1910) naar de bovenloop van de Corantijn. Een ander lid van de delegatie was K.M. Hulk, officier van gezondheid. Besloten werd om die te bereiken via de Surinamerivier. De tocht via de monding van de Corantijn werd te moeizaam geacht vanwege de Wonotobovallen. Bijkomend voordeel om via de Surinamerivier te reizen was, dat men de hulp van de ‘boschnegers’ (Marrons), die daar aan de bovenloop woonden, kon inroepen. Maar liefst 32 ‘stadsnegers’, zo lezen we in het reisverslag, maakten deel uit van de groep. Het…Comments ()
vrijdag, 16 december 2016 10:19

De uitvaartverzorger

Geschreven door
Gerard Spong is ongetwijfeld één van de bekendste namen in zowel de Surinaamse als Nederlandse advocatuur. Als strafadvocaat zet hij al meer dan veertig jaar zijn voeten stevig in de aarde. Hij behandelde diverse geruchtmakende zaken, die vaak gerelateerd zijn aan drugs, verkrachting of moord. Sinds een kleine tien jaar schrijft deze messcherpe advocaat ook boeken die gedeeltelijk op feiten en op fictie zijn gebaseerd. De uitvaartverzorger is zijn vierde boek in het genre van spanning en thrillers. Het verhaal gaat over Ralph Bergveld. Een uitvaartverzorger die al dertig jaar bij hetzelfde uitvaartbedrijf werkzaam is. De auteur geeft in de eerste bladzijden al de indruk dat Ralph niet bepaald een stabiele persoonlijkheid is. Hij spreekt vooral over zijn karaktertrekken en enigszins obsessieve hobby’s. Zo neigt Ralph in zijn katholieke geloofsovertuiging naar heftig obsessief en heeft hij bijzonder veel interesse voor de dood. Ook heeft de uitvaartverzorger regelmatig seksueel contact met andere mannen. Deze gevoelens probeert hij door zijn huwelijk met zijn vrouw Marie de kop in te drukken. Na 23 jaar blijkt het huwelijk toch geen stand te houden en…Comments ()
De ondertitel zegt het al: dit boek is een chronologisch, feitelijk verslag van de opstand en het opblazen van het slavenschip de Neptunus, op 17 oktober 1785. De auteur legt geen verbanden met het grotere verhaal van de nationale en internationale ontwikkelingen. Hij speculeert ook niet over de winstgevendheid van de slavenhandel, noch over de wreedheden het ‘gezonde verstand’van de slavenhalers, en hij maakt ook geen bagatelliserende opmerkingen dat het allemaal wel was meegevallen. Een groot positief verschil met zijn vakgenoot Piet Emmer, die als kenner geldt. Helaas is het een minimale kroniek door gebrek aan bronnen. De auteur geeft bovendien geen duidelijk antwoord op de meest prangende vraag, namelijk of het opblazen van het schip een ongeluk was of opzet. Deze vraag houdt verband met de huidige aandacht voor opstanden op slavenschepen en het handelend vermogen van de slaafgemaakten. Een antwoord op deze vraag had kunnen bijdragen aan het oplossen van de controverse over de rol en betekenis van de slaafgemaakten in hun eigen vrijmaking. Het traditionele beeld is dat zowel het verbod op de slavenhandel als de afschaffing…Comments ()
In Frankrijk is Wachten op Bojangles een groot succes. Volgens de uitgever stonden in de metro van Parijs lezers beurtelings te huilen en te lachen om dit boek, waarvan inmiddels meer dan tweehonderdduizend exemplaren verkocht zijn. De recensenten zijn laaiend enthousiast en schrijver Olivier Bourdeaut (1980) ontving meerdere literaire prijzen. Al die lofuitingen verhinderen niet dat dit vermakelijke boekje bij lezing toch een beetje tegenvalt. De naamloze hoofdpersoon is een jongetje dat met zijn ouders in een appartement in Parijs woont. Hij doet in dit boek verslag van het uitbundige, uitgelaten leven dat het gezin leidt. Feesten met bijzondere gasten, met veel drank en tot diep in de nacht, een Afrikaanse loopvogel als huisdier en een enorme berg ongeopende post. Voor de ongeremde, rusteloze mama kan het niet gek genoeg zijn. De vader, die zijn vrouw iedere dag een andere naam geeft, is gefascineerd door die tomeloze vrouw en neemt de problemen die ze veroorzaakt als ze winkelt zonder te betalen of brand sticht in de woonkamer op de koop toe. Wanneer de problemen te groot worden, leggen ze de…Comments ()
vrijdag, 16 december 2016 09:30

Krishje

Geschreven door
Onlangs ben ik betrokken geweest bij een uiterst vreemd voorval. Een mysterieuze gebeurtenis waarmee ik tot nu toe geen raad weet en geen verklaring voor heb. Nu de zaken een beetje bezonken zijn, wil ik proberen alles op een rij te zetten en het een plaats te geven, hoewel een logische verklaring niet voor de hand ligt. Ik woon in de straat die vanaf de rotonde bij het Academisch Ziekenhuis richting de Verlengde Gemenelandsweg loopt. Ik heb de gewoonte om relaxend na een drukke werkdag, vanaf een uur of zes op mijn balkon aan de straatzijde te zitten. Ik drink een biertje en neem de krant door, een activiteit waaraan ik ‘s morgens meestal niet toekom. Zo ook op de middag die totaal anders verliep dan alle andere middagen tot dusver. Ik werp af en toe een blik op het voorbijgaande verkeer. Opeens valt me iets op wat afwijkt van de normale drukte. De straat is ongewoon rustig als mijn blik getrokken wordt naar een kleine jongen op een driewielertje die, voorovergebogen over het stuur, trapt alsof zijn leven ervan…Comments ()
Pagina 1 van 13