Lanti is skeer
Vrees voor homofilie
‘Homofilisme wint terrein!’, schreeuwde Bert Eersteling onlangs in een ingezonden brief. Naar aanleiding van een Franse wet die het homohuwelijk legaliseert, vond hij het nodig de Surinaamse samenleving te waarschuwen voor ‘de doelbewuste infiltratie van homofielen in hoge bestuurlijke en wetgevende instituten’. Je hoort hem niet over moordenaars in de regering, je hoort hem niet over kwikvergiftiging van het volk. Nee, Eersteling maakt zich er druk over dat sommige mensen in het buitenland, hoewel zij van hetzelfde geslacht zijn, óók een beetje rechtszekerheid willen voor hun partner. De hele brief werkt, voor wie beter weet, vooral op de lachspieren. Maar helaas zijn zulke uitingen niet helemaal ongevaarlijk. We herinneren ons meteen weer de uitspraken van parlementariër Ronny Asabina, die voorstander was van een ‘anti-homobeleid’ in Suriname, zodat de ‘afwijking’ homoseksualiteit ‘met wortel en tak’ uitgeroeid kon worden.
Betere vergoeding voor ex-militairen
Een groep van veertig ex-militairen die gewond zijn geraakt tijdens de Binnenlandse Oorlog van 1986 tot 1991, krijgt een invaliditeitsuitkering van vijfhonderd srd per maand. Andere militairen die meevochten, maar niet gewond geraakten, moeten het blijven doen met een resocialisatietoelage van tweehonderd srd. Renato Cyrus, voorzitter van de Vereniging van Ex-militairen, zegt dat het echter om meer dan veertig mannen gaat, maar velen zijn nog niet opgenomen in de administratie van de Stichting Nazorg Dienstplichtigen en Ex-militairen. De ex-militairen strijden al langer voor een verhoging van de resocialisatietoelage, want met tweehonderd srd kunnen ze volgens eigen zeggen niets doen.
Meer geld nodig voor toerisme
Minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) wil meer geld voor toerisme. Al jaren wordt er gesproken over het ‘boosten’ van de toerismesector. Want dat is hard nodig. Het personeel in de horeca is nog steeds onvoldoende opgeleid, de oorden en tripjes zijn te duur in relatie tot de kwaliteit en de stad is te vies voor de verwende vakantieganger. De gemiddelde toerist zal zich drie keer bedenken en uiteindelijk kiezen voor een bestemming aan zee, waar je voor het geld van een ticket naar Suriname een compleet verzorgde vakantie kunt boeken. Het punt is dat er vanuit de overheid structureel te weinig tijd en geld in wordt gestopt om van Suriname een aantrekkelijke bestemming te maken. Er worden onsamenhangende pr-campagnes en ad hoc beslissingen uitgevoerd en de broodnodige wetgeving laat op zich wachten. Het ‘Masterplan Toerisme’, waar al jaren over wordt gesproken, lijkt nog ver weg.
Sital op straat gezet
Badrissein Sital is uit de gratie. Hij werd plotseling bedankt als voorzitter van de Stichting Nationaal Rijstonderzoeks Instituut (SNRI). De reden is onduidelijk. Enigszins duister was het verleden van Sital wel. Hij werd er in de jaren tachtig van beschuldigd ‘een linkse coup’ voor te bereiden en werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Uiteindelijk liet legerleider Bouterse hem na enkele maanden gaan en kwamen ze al snel weer nader tot elkaar. Sital zou daarna de leiding gehad hebben over de gewapende volksmilitie die in oktober 1982 de opdracht had stakers te bedreigen, te intimideren en te mishandelen. Ook zou Sital lid zijn geweest van de Bloedraad, een groep die de Decembermoorden van 1982 voorbereidde door onder meer de dodenlijst op te stellen. Hij staat dan ook nog altijd op de lijst van verdachten in het gedwarsboomde 8-Decemberproces.
Strengere controle op import
Internationale kwaliteitswaakhond SGS S.A., voorheen Société Générale de Surveillance, staat de Surinaamse douane weer bij met het controleren van geïmporteerde goederen. De multinational houdt zich bezig met de inspectie van goederen voordat ze verscheept worden en gaat onder meer na of de goederen de waarde hebben die wordt aangegeven op de documenten. De bedoeling van deze controle door de SGS is officieel om corruptie tegen te gaan in vooral ontwikkelingslanden. Dat je bij wijze van spreken geen goedkoop gemaakte Chinese broek koopt als een Gucci. Of dat een handelaar bij de import een auto aangeeft voor vierduizend USdollar, terwijl deze in werkelijkheid achtduizend USdollar waard is en de douane dus inkomsten misloopt.
Belfort trekt inspecteurs voor
Weer een klein schandaaltje rond minister Edward Belfort van Justitie en Politie. Hij wilde namelijk twee politie-inspecteurs buiten medeweten van de korpsleiding om laten bevorderen tot hoofdinspecteur. De twee inspecteurs waren niet in aanmerking gekomen voor bevordering, maar Belfort probeerde toch via de achterdeur een promotie voor de twee te regelen en diende de voordracht in bij de Raad van Ministers. Volgens nieuwssite Starnieuws zijn het managementteam van het Korps Politie Suriname en de Politiebond helemaal niet blij met deze actie. Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zou zelfs schriftelijk aan Belfort hebben gevraagd de voordracht in te trekken.
Heibel rond biologieboek
Het lesboek Biologie voor jou dat eersteklassers van het mulo en LBGO onder ogen krijgen, bevat te expliciete plaatjes. Dat vinden sommige schooldirecteuren en enkele parlementariërs. De seksuele voorlichting die de jongeren krijgen voorgeschoteld aan de hand van zeer gedetailleerde illustraties van geslachtsdelen, is menigeen in het verkeerde keelgat geschoten. Vooral Carl Breeveld (DOE) is ontstemd. Hij wil dat ook de tekst wordt aangepast. “We moeten komen tot een punt van waardigheid voor onszelf. Waarom Nederlandse boeken halen met een totaal andere cultuur, terwijl we een afdeling Curriculum Ontwikkeling hebben?” Overigens delen niet alle leerkrachten die mening. Ook de scholieren zeggen er weinig moeite mee te hebben en niet op te kijken van de plaatjes. De ophef leidde tot een ordinaire ruzie tussen onderwijsminister Shirley Sitaldin en voormalig Task Force-voorzitter Eddy Jozefzoon, die elkaar verwijten verantwoordelijk te zijn voor de aanschaf van de Nederlandse boeken.
Lanti is skeer
Het geld raakt op. Sommigen geven de regering nog het voordeel van de twijfel, maar vooral wie de jaren tachtig heeft meegemaakt, ziet het doemscenario helemaal voor zich. Devaluatie, schaarste en vooral veel onduidelijkheid. Toegegeven, het is (nog) niet zo erg als toen. Maar tekenen aan de wand zijn er wel. De overheid betaalt niet iedereen meer op tijd uit, belangrijke projecten en onderhoudswerken blijven liggen. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven denkt dat het wel meevalt met de betalingsachterstanden van de overheid. De overheid betaalde altijd al slecht uit, relativeert ze.
De schuld van de democratie
Het is allemaal de schuld van de democratie, zegt minister Michael Miskin van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM). Zijn ministerie heeft sinds het aantreden van de nieuwe regering nog geen enkele wet ingediend op het gebied van de arbeidswetgeving. Vijf jaar geleden werd onder de vorige regering een traject voor vernieuwing van de arbeidswetgeving ingezet. Het ging om enkele wetswijzigingen op het gebied van onder meer het lidmaatschap van vakverenigingen, arbeidsinspectie en arbeidsbemiddeling, en om enkele nieuwe wetten. Maar daarvan ligt alleen de Wet Minimumloon bij de raad van ministers. Dat komt omdat de wijzigings- en wetsvoorstellen langs enkele instanties moeten, voordat ze naar de ministerraad kunnen. En dat duurt een beetje lang, zegt Miskin. Dat komt niet door bureaucratie, nee, maar door de democratie.
Peiling: NDP en VHP scoren goed
Als er nu verkiezingen worden gehouden, komt de NDP van Desi Bouterse met 21 van de 51 beschikbare zetels als absolute winnaar uit de bus. Tenminste, dat concludeert de Stichting Enquête en Onderzoek Suriname (Sesos) op basis van een onderzoek naar het kiesgedrag van de Surinamer. De VHP komt uit op negen zetels, ABOP vier en DOE, Palu en de NPS moeten het elk met één zetel doen. Over veertien zetels kon Sesos geen oordeel vellen, die liggen nog in handen van zwevende kiezers. Een kwart van de kiezers vindt dat de NDP en VHP samen een regering moeten vormen. Over de betrouwbaarheid van de peiling bestaat veel twijfel. Zo zou Pertjajah Luhur van Somohardjo, nu goud voor zes zetels, terugvallen naar nul. Dat vindt vriend en vijand onwaarschijnlijk. Somohardjo ligt niet wakker van het onderzoek: “Alleen een dwaas kan zoiets ongeloofwaardigs aannemen. We gaan twaalf zetels halen”.
Inheemse talen bedreigd
Vier Surinaams-inheemse talen worden bedreigd. Dat stelt de Unesco. Ook Lesley Artist, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), trekt aan de alarmbel en eist dat de talen van de eerste bewoners van ons land niet verdwijnen. Artist vindt dat de inheemse taal zijn moedertaal is en niet het Nederlands. Hij moedigt de Surinaamse overheid aan om werk te maken van het behoud van deze talen. De Unesco meldt dat er gemiddeld zo’n zesduizend talen worden gesproken en elke twee weken één taal verdwijnt.
Inter Moengotapoe weer kampioen
Inter Moengotapoe mag zich voor de vierde keer in vijf jaar voetbalkampioen van Suriname noemen. Een 3-1 overwinning op Transvaal zorgde ervoor dat de club van Ronnie Brunswijk op de ranglijst niet meer in te halen is. Vijftiger Brunswijk wilde het feestje niet missen en zorgde ervoor dat hij in de basis stond. Wonderlijk genoeg met succes: hij scoorde het eerste doelpunt. Dat was overigens zijn enige wapenfeit van de avond.