Britse schuldenexpert over Surinaamse economie: ‘Suriname moet kiezen tussen slechte opties’ – Parbode Sneak Peek

Volgens president Santokhi en zijn regering is de economische crisis in Suriname ‘opgelost’. De schulden zijn herschikt en de economie is stabiel. Maar niet als het aan de Britse schuldenexpert Jerome Phelps ligt. “Suriname heeft nog een lange, moeilijke weg te gaan”, waarschuwt hij.
Door Zoë Deceuninck
“In mijn werk in het Verenigd Koninkrijk praat ik de hele tijd over Suriname”, zegt Jerome Phelps, hoofd van de afdeling belangenbehartiging bij Debt Justice, een ngo in het Verenigd Koninkrijk die lobbyt voor onder meer de kwijtschelding van schulden. “De ervaring van Suriname legt alle problemen van het internationale kapitaalsysteem bloot.”
Phelps was vorig jaar in Suriname en sprak op een paneldiscussie van Stichting Projekta over rechtvaardige oplossingen voor de internationale schuldencrisis. Naar aanleiding van zijn uitspraken vroeg Parbode hem voor een interview.
Wereldwijd is er veel aandacht voor de manier waarop Suriname zijn schulden heeft herschikt. Wat maakt onze case zo interessant?
“54 landen over de hele wereld bevinden zich op dit moment in een schuldencrisis. Iedereen is op zoek naar een manier om zijn schuld te herstructureren. Veel landen proberen dat door opnieuw te onderhandelen met hun schuldeisers, maar zonder succes. De enige manier om een nieuwe deal te sluiten met schuldeisers is vooralsnog door gewoon te stoppen met betalen. Dan start er een proces op om, in theorie, de omvang van de schuld terug te brengen naar een houdbaar niveau. Hoe dat proces werkt, is voor iedereen cruciaal. Suriname heeft daarin een voorhoederol, want het is het eerste land dat na de pandemie stopte met betalen (defaulted, in het Engels, red.). Suriname zet daarom het proces uit hoe schuldsanering er voortaan zal uitzien en schept verwachtingen voor andere landen en hun schuldeisers.”
Wat leren andere landen over de ervaring van Suriname?
“Het proces in Suriname is traag, pijnlijk en inadequaat verlopen. De schuld is uiteindelijk maar met één procent verminderd. Dat schrikt landen af die voorheen overwogen om te stoppen met betalen. We zien dat zij nu besluiten om gewoon te blijven lenen om aan hun betalingen te voldoen.”
Lees het hele interview in het februari/maart-dubbelnummer van Parbode, verkrijgbaar in de winkel (in Suriname)
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren