Memre: Nelly Bernadette Jaeger-Lo A Sjoe (1942-2024)

‘Wat op liefde gebouwd is, vergaat niet’, schreven haar broers en zussen boven de rouwadvertentie. De liefde van hun oudste zus Nelly Jaeger-Lo A Sjoe, zal ook na haar heengaan doorwerken. Nelly vertelde op haar 70ste verjaardag dat ze terugkeek op een gelukkige jeugd. Haar moeder en tante Lien hadden daarbij een grote inbreng.
Tekst Carl Breeveld
Van lezen, fietsen, dansen, zingen, gezellig discussiëren over allerlei interessante onderwerpen, leuke activiteiten bedenken, reizen, lekker eten en gezellig natafelen, kon ze echt genieten. ‘Ik heb het als kleuter gepresteerd van school weg te lopen en dat leidde tot mijn eerste verdiende pak slaag van juffrouw Oldenstam’, vertelde ze lachend. Op jonge leeftijd werd ze lid van de gymnastiekvereniging THESOS (Tot Heil En Sterking Onzer Spieren) en deed ze mee aan opvoeringen op het Gouvernementsplein en aan wandelmarsen. Onder leiding van regisseur Jo Dompig, acteerde ze in theater Thalia in een toneelstuk.
Na de Hendrikschool voltooide ze haar opleiding tot onderwijzeres aan de Surinaamse Kweekschool. Als jonge leerkracht werkte ze op de Otto Tankschool en later op de Samuel Glöcklerschool op Nieuw-Amsterdam. ’s Avonds studeerde ze verder voor de hoofdakte. Ook LO Gymnastiek maakte deel uit van haar studies.
Op 5 januari 1965 vertrok ze naar Nederland. Daar ontmoette ze Julius (Jules) Marius Jaeger met wie ze op 20 maart 1968 trouwde. Uit dit huwelijk zijn Jill, Daryl en Shereen geboren. In Nederland werkte ze eerst als telefoniste in het Wilhelmina Gasthuis en later bij de Burgerlijke Stand Amsterdam. Later werd ze in Amsterdam leerkracht lichamelijke oefening op de Kinselmeerschool en de Huishoudschool voor moeilijk lerende kinderen. In 1977 vertrokken ze naar Suriname, waar ze voornamelijk zorg en tijd besteedde aan haar gezin.
Als lid van de oudervereniging van de Renckewitzschool zette ze met medewerking van schoolleider mevrouw Oostburg een schoolbibliotheek op. Bij de vereniging ‘De Dolfijn’ was ze vooral een actief zwemmer en tennisser. In 1987 vertrok het gezin vanwege de nare gevolgen van de jaren 80, tijdelijk naar Nederland. Ze gaf opnieuw les op Huishoudschool ‘de Poort’.
Na terugkeer in 1991 pakte ze de draad weer op in Suriname. Nelly trad toe als lid van Inner Wheel Paramaribo en diende als secretaris en later president. Ze richtte de Inner Wheel Anklunggroep op, die met Kerst en bij jubileumvieringen optrad. Ze was ook betrokken bij de aanleg van de speeltuin tegenover Fernandes Bakkerij, en bedacht de naam ‘het Innerwheeltje’. Via een Inner Wheel-project zette ze zich in bij de strijd tegen borstkanker. Ze heeft ook gefunctioneerd als ondervoorzitter en 2e secretaris van het stichtingsbestuur van het Waaldijkcollege.
Vanuit het gemeentebestuur van de Combékerk waar ze zes jaar diende, richtte ze samen met oubaas prof. Baltus Oostburg de Bisschop Gilly Polanen padvindersgroep op. Ook in de fundraisingscommissie verdiende zij haar sporen. Mede door de inzet van deze commissie werd een multifunctionele zaal naast de Combékerk gebouwd.
Dit artikel is gepubliceerd in het februari/maartnummer van Parbode, nu in de winkel (in Suriname) en ook online verkrijgbaar (www.parbode.com/abonneren/)