Parbode Xtra: Nieuwe samenwerking met Kaloti Suriname Mint House

Vier maanden nadat Parbode aan het licht bracht dat de staat enorm wordt benadeeld door Kaloti Suriname Mint House, faciliteert de regering-Santokhi-Brunswijk een nieuwe samenwerking met de goudfabriek in Para.
Door Zoë Deceuninck
Op 12 februari 2025 werd de First National Bullion Company NV (FNBC) gelanceerd. Deze nv verkoopt gouden munten en bullions (kleine goudstaven) via de Southern Commercial Bank (SCB). Ook klanten zonder bankrekening kunnen een ‘goudaccount’ – een online rekening – openen bij SCB. Zodra er genoeg geld op de rekening staat, worden munten of bullions aangekocht bij FNBC. In Suriname gebeurt dat uitsluitend in SRD, vanuit het buitenland in US-dollar.
Surinaams goud
De munten en bullions worden gemaakt van Surinaams goud en vervaardigd in Dubai, in de goudraffinaderij van Kaloti Precious Metals DMCC, het moederbedrijf van Kaloti Suriname Mint House CV (KSMH). Sinds 2015 analyseert KSMH al het goud van Surinaamse exporteurs. Dat gebeurt in haar fabriek in Para. KSMH kan de munten en bullions niet zelf maken omdat ze daartoe niet gecertificeerd is.
“KSMH bepaalt de zuiverheid en het gewicht en wij geven daar een kleine vergoeding voor”, zegt Winston Ramautarsing, president-commissaris van de FNBC. Met de samenwerking is KSMH verzekerd van extra inkomsten, en dat komt haar aandeelhouders goed uit.
Een derde van de winst van KSMH vloeit immers terug in de zakken van goudondernemers, bleek eind vorig jaar uit onderzoek van Parbode. Dat gebeurt via de Surinaamse onderneming Andes Venture Capital, met wie KSMH in 2012 een geheime overeenkomst sloot. De Surinaamse overheid krijgt slechts tien procent.
Vrijstelling belasting
Voor de uitvoer van het goud heeft de FNBC vrijstelling van btw, royalty en consentrecht gekregen van de Surinaamse regering. “We betalen de belasting als het goud weg gaat,” legt Ramautarsing uit, “en krijgen het terug als de munten en bullions weer worden ingevoerd.”
President Santokhi spreekt van een gezamenlijk project dat al tien jaar in de maak is. “Het is een belangrijk onderdeel van ons doel tot financial inclusion”, zei hij tijdens de lancering van FNBC op 12 februari. Financial inclusion verwijst naar inspanningen om financiële producten en diensten toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen.
“Op deze manier wordt elke Surinamer mede-eigenaar van haar eigen goud”, zegt Santokhi. Op termijn moet de tegenwaarde van het goud vrij verhandelbaar worden via internet banking.
Witwassen
Critici vrezen dat met FNBC een nieuwe manier is ontstaan om zwart geld makkelijk wit te wassen. Die zorgen zijn onterecht, stelt Ramautarsing. “Je kan niet met een tas geld goud komen kopen. Klanten moeten het geld eerst storten op hun account bij de SCB”, legt hij uit.
De bank moet daarbij aan alle (inter)nationale regels voldoen wat betreft witwassen en compliance, en dus ook de herkomst van het geld vaststellen. “De bank heeft zijn eigen controles en verantwoordelijkheid. Wij gaan niet beoordelen of iemand bedenkelijk geld heeft gestort. Als SCB het geld goedkeurt, vinden wij het ook goed genoeg om het te gebruiken”, stelt Ramautarsing. FNBC heeft zelf geen kassa waar klanten goud kunnen kopen. “Alles gaat via het bancair systeem.”
Volgens Narpath Bissumbhar, directeur van FNBC, is er extra toezicht vanuit het Ministerie van Financiën op het project. “Dit gebeurt conform de overeenkomst die is gesloten met de staat”, zei hij tijdens de lancering van de nieuwe nv. Ook aan de Financial Intelligence Unit, de Deviezencommissie, de Kamer van Koophandel en Fabrieken en de Belastingdienst moet FNBC ‘regelmatig rapporteren’, aldus de directeur.
Dit artikel is verschenen in onze gratis nieuwsbrief (Parbode Xtra) van maart.
U kunt zich aanmelden op https://www.parbode.com/meld-je-aan-voor-parbode-xtra/