Parbode Xtra: Ondernemer Lex van Dijk weet controversiële Mennonieten in te zetten voor productiegroei

Lex van Dijk (67) is een Surinaamse ondernemer – een boeroe zoals hij zichzelf noemt – die heden ten dage bekend staat om zijn landbouw-activiteiten en als exporteur van varkensvlees. “Mijn vader, zijn vader, mijn moeder, haar vader… allemaal hadden koeien en varkens. Dat is nu al vier generaties zo.” Die traditie heeft hij voorgezet én uitgebreid.
Tekst door Natalie Blagrove & beeld door Jeffe Lingier
Op zesentwintigjarige leeftijd kocht Van Dijk zijn eerste dertien biggetjes en bezit nu pakweg achtduizend varkens. Van kleins af aan zat hij op de boerderij; hij is tussen de dieren opgegroeid. Op achttienjarige leeftijd ging hij naar de Verenigde Staten om piloot te worden. Na de studie succesvol te hebben afgerond, heeft hij vijf jaar lang als landbouwpiloot gewerkt. Echter, het boeren zit hem in de genen, dus begon hij langzaam zijn eigen bedrijf op te zetten. Zijn bedrijf, Suriname Pig Farms N.V. voorziet nu 75% van de markt van varkens- en varkensvlees. Ook exporteert hij het vlees naar Barbados, terwijl de Guyanese markt wordt voorzien van dieren en vlees.
Landbouw
Van Dijk beperkt zich niet alleen tot veeteelt. Zoals een echte boer dat doet, houdt hij zich ook bezig met landbouw. Zijn areaal in het Tibiti gebied, te West Suriname is maar liefst 460 hectare groot. De grond was voorheen van de Stichting Experimentele Landbouw (SEL), dat als doel had om landbouw-economisch en -technisch onderzoek voor Surinaamse bedrijven te verrichten en duurzamere landbouw te faciliteren. Bijna zes jaar geleden werd Van Dijk benaderd door de regering van president Bouterse om de grond, die er inmiddels verlaten bij stond, effectief in te zetten.
Aan dat laatste heeft Van Dijk vastgehouden: de grond heeft hij aangevraagd en hij breidde zijn activiteiten uit. Hij is inmiddels de enige ondernemer die op commerciële basis mais plant in Suriname. Ruim tachtig hectare daarvan is bedoeld als veevoer, die normaliter duur wordt geïmporteerd. De oogst vindt eind maart plaats. Voor mei staat gepland dat nog eens 200 hectare mais en 50 hectare soya wordt geplant. Echter, dit ambitieuze project was tot kortgeleden nog een plan op papier met uitzondering van enkele tegenvallende proefjes. De expertise had hij niet in huis. Dat veranderde met de komst van Mennonieten-families.
Mennonieten
Drie jaar geleden ontstond in Suriname ophef over de mogelijke komst van Mennonieten, een traditionele Christelijke leefgemeenschap die afgezonderd van de moderne wereld leeft en vooral aan landbouw doet. De vertegenwoordiger van de groep, Ruud Souverein van Terra Invest Suriname & Guyana, een aangetrouwde familie van Van Dijk, onderhandelde met de regering over de komst van enkele families. Het lag in de bedoeling dat zij grond kregen om op te werken, maar dat plan stuitte na hevige kritiek vanuit de samenleving. Toen na drie jaar het project vastliep, vroeg een van de families aan Van Dijk of zij met hem mochten samenwerken. Van Dijk was geen vreemde voor de Mennonieten. Hij vertelt dat elke keer als een groepje Mennonieten naar Suriname kwam, zij een bezoek bracht aan de boerderij. Van Dijk stemde uiteindelijk in om een paar families te faciliteren op zijn boerderij. Hij wilde hen inzetten voor zijn maïs-soja-project.
Voorlopig zegt de ondernemer genoeg Mennonieten te hebben voor zijn project. Hij laat net zoveel halen als hij nodig heeft om te werken op de arealen. Een gemeenschap creëren? Daar denkt hij niet aan. “Ik heb genoeg man om wat ik wil doen te ontwikkelen. Ik denk er niet aan om meer Mennonieten te laten halen, dat absoluut niet, dat laat ik aan de overheid over”, aldus Van Dijk.
Dit artikel is verschenen in onze gratis nieuwsbrief (Parbode Xtra) van maart.
U kunt zich aanmelden op https://www.parbode.com/meld-je-aan-voor-parbode-xtra/