Oude snoepers

Je ziet ze overal in Paramaribo en andere delen vanSuriname: grijzende en kalende Nederlandse mannen met een jonge Surinaamsevrouw, niet zelden van Hindoestaanse afkomst. Door menig vrouw worden deHollandse gelukzoekers vooral gezien als de nooduitgang naar een beter leven.
Wat Surinaamse vrouwen zo aantrekt in Cees, is onduidelijk, maar hijwindt ze schijnbaar moeiteloos om zijn vinger. Hij is de zestig al gepasseerd,heeft een buik als een bierton en is volgens zijn vrouw Babita uitermateonbehouwen. Cees kwam met maar één doel naar Suriname, nadat hij in Nederlandarbeidsongeschikt was verklaard en een paar mislukte huwelijken achter de rughad, namelijk: vrouwen. Met zijn Hollandse uitkering kan hij er goed van leven,en dat doet hij dus ook: “Iedere dag een andere vriendin, ze staan echt voormij in de rij.”
Beweegredenen
Cees en de bijna dertig jaar jongere Hindoestaanse Babitaleerden elkaar zo’n zeven jaar geleden kennen en waren twee maanden latergetrouwd. Babita was gescheiden en woonde bij familie. Verre van ideaal, temeerhet bij Hindoestanen een schande is als je bent gescheiden. Met Cees dacht zeeen nieuwe toekomst tegemoet te kunnen gaan, maar dat viel vies tegen. Babita:“Hij is enorm agressief als hij gedronken heeft. Hij is zelfs erger dan mijnvorige man, een Hindoestaan, die mij ook sloeg. Bij alles wat ik doe, houdtCees mij in de gaten.” Volgens Babita leeft haar man er daarentegen wel goed oplos. “Hij heeft vele vriendinnen. Maar we zijn op basis van huwelijksevoorwaarden getrouwd, dus als ik hem verlaat heb ik niets meer. Naar mijnfamilie teruggaan durf ik niet.”
Het verhaal van Cees en Babita is geen uitzondering.Suriname is een paradijs voor bakra’s die op zoek zijn naar een exotischepartner. Jaarlijks pakken tal van begerige vrijgezellen en schuinsmarcheerdershet vliegtuig naar Paramaribo.
Onbetrouwbaar
Natuurlijk lopen niet alle avonturen zo beroerd af als dievan Cees en Babita, in veel gevallen is er wel degelijk sprake van wederzijdseliefde. “Maar daarvoor moet je wel goed zoeken”, zegt een uitgezondenNederlandse ontwikkelingswerker. “De meeste Surinaamse vrouwen zijn uit op jegeld of zijn zo onbetrouwbaar als de pest. Ik kan het weten, want ik hebinmiddels vier van die types gehad. Nu heb ik eindelijk een relatie diegebaseerd is op liefde en gelijkwaardigheid, zonder dat ze mij een pootuitdraait.”
Het economisch belang lijkt bij veel Surinaamse vrouwen eenbelangrijk motief te zijn om op de avances van een blanke Nederlander in tegaan. Het is voor hen vrijwel onmogelijk om in eigen land een welvarend bestaante leiden en dat kan een relatie met een buitenlander wel opleveren. Bovendienhebben Nederlandse mannen de reputatie dat ze, in vergelijking met de doorsneeSurinaamse man, een zacht karakter hebben, romantisch en trouw zijn en hunverantwoordelijkheden tegenover het gezin dragen. Hoewel Babita daar na enkelejaren met Cees uiteraard anders over denkt.
Trouwfeestjes
Hoeveel bakra’s en Surinaamse vrouwen jaarlijks in hethuwelijksbootje stappen, is onbekend. Bij het Centraal Bureau voor Burgerzakenzijn die gegevens niet voorhanden. Dat er jaarlijks vele honderdenNederlands-Surinaamse trouwfeestjes zijn, staat echter vast. Maar daar horenook de huwelijken bij van Nederlanders van Surinaamse origine die zichvoornemen om met een vrouw met de Surinaamse nationaliteit het resterendelevenspad te bewandelen.
Menig bakra die doelbewust naar Suriname komt om een vrouwte zoeken, lijkt zich niet te verdiepen in de beweegredenen van de potentiëlepartner. Zolang ze maar niet onverrichter zake weer naar Nederland moetenterugkeren. Zoals de bejaarde broer van Cees, die op advies van zijn familielidnaar Suriname kwam om op een bruid te jagen.
Nederlands paspoort
Binnen twee dagen na de landing op Zanderij was hij, dankzijde bemiddeling van Cees, verloofd met een Hindoestaans kindvrouwtje van noggeen achttien lentes en was de huwelijksdatum vastgelegd. Acht dagen later zathet kersverse bruidspaar in het vliegtuig naar Nederland. Ruim twee jaar laterwaren ze gescheiden: de broer een illusie armer, de tiener een Nederlandspaspoort rijker.
Ook de 57-jarige Harry liet er geen gras over groeien. InNederland had hij drie mislukte huwelijken achter de rug. Hij is nu voor devierde maal in Nieuw-Nickerie om zijn Hindoestaanse vriendin op te zoeken. “Ikwas die Nederlandse vrouwen zat”, zegt de gepensioneerde militair. “Een vriendzei dat in Suriname veel vrouwen zijn die een Nederlandse man zoeken. Ik hebgereageerd op een contactadvertentie en zag drie weken later mijn liefje voorhet eerst.”
Dat liefje blijkt een frivool ogend meisje van 21 te zijn.Drie jaar geleden bleek ze ‘per ongeluk’ zwanger. Ze werd een alleenstaandemoeder en daardoor op de Hindoestaanse huwelijksmarkt een hopeloos geval. Totgrote schrik van haar conservatieve ouders, die een advertentie op eenNederlandse datingsite plaatsten. Van de zeven reacties waren er drie afkomstigvan creoolse mannen met een Nederlandse paspoort. Die konden alleen al vanwegehun etnische afkomst in de ogen van de familie de toets der kritiek nietdoorstaan. Van de anderen werd Harry de meest geschikte kandidaat geacht.
Geen inspraak
Hij zit er zelf niet mee dat er bij zijn partner, die infeite geen inspraak heeft gehad, weinig sprake zal zijn van echte liefde. “Zorealistisch ben ik wel. Zolang ze het maar niet alleen om het geld doet. Ikzorg goed voor haar en haar familie, en verwacht daar aandacht en gezelschapvoor terug. Het is toch prachtig dat ik met zo’n jong ding kan rondlopen?! Mijnkinderen in Nederland vinden het helemaal niks, maar daar heb ik geen boodschapaan. Het is mijn leven en ik wil ervan genieten.” Hij wil met zijn buit trouwenen haar mee naar Nederland nemen, maar dat laatste stuit op grote problemen.“Ik heb geprobeerd een verblijfsvergunning voor haar te krijgen, maar die isafgewezen. Mijn eigen maatschappij weigert dus mijn geluk. Ik heb nu eenadvocaat in de arm genomen.” Volgens een zegsman van het Nederlandse ministerievan Buitenlandse Zaken worden jaarlijks velehonderden visumaanvragen vanuit Suriname en andere landen geweigerd, zodra het vermoeden bestaat van een schijnhuwelijk. “Het is altijd moeilijk om in teschatten of het gaat om een serieus huwelijk of het verkrijgen van een legalestatus in Nederland op basis van valse gronden. Een man van zestig die met eenmeisje van achttien trouwt, is verdacht. Dan wordt het erg moeilijk om voor de vrouwelijke partner een visum te krijgen. Inderdaad worden daar helaas ook echtelieden de dupe van die wel serieus met elkaar in het huwelijksbootje zijn gestapt. Maar het zal maar zeer sporadischvoorkomen dat een jong meisje op basis van liefde met een oude man trouwt.”