Raúl ten Berge bevlogen topograaf, cartograaf en touroperator – Parbode Sneak Peek

“Weet je dat ik op de muloschool onvoldoendes kreeg voor geschiedenis? Mi no ben lob’ geschiedenis sref’srefi!” Aan het woord is Raúl ten Berge, kenner van de topografie, de natte en droge infrastructuur en de historische ontwikkelingen vanaf de zeventiende eeuw in Suriname. Het een en ander begon met een oproep op Facebook voor een boottour over het Saramaccakanaal, ‘met onbekende historische en geografische informatie’ over het kanaal. Na de tour belden we touroperator Ten Berge voor een interview.
Tekst Renate Sluisdom
We vragen ons af hoe Ten Berge op het idee van een dergelijke tour kwam. “Het Saramaccakanaal is een interessante waterweg om over te varen, je ziet een heleboel leuke dingen en landschappen, en ja, elk plaatje heeft een verhaaltje toch?”, verduidelijkt de touroperator. Hij vertelt dat het hem vooral gaat om de geschiedenis die achter dit kanaal schuilgaat. Welke geschiedenis precies? “Ten eerste, het is een van de grootste waterbouwkundige werken in Suriname geweest en het heeft een hele grote impact gehad op de ontwikkeling van de kuststrook van Suriname. Het is gegraven tussen 1774 en 1800.” Vanaf 1774 tot 1800? Zo lang? “Ja toch, het werd handmatig gedaan, maar in die 24 jaar waren er ook wel grote tussenpozen van stilligging hoor.”
Het kanaal is niet door totslaafgemaakten gegraven, begrijpen we. “Nee”, schudt Ten Berge het hoofd, “ik hoor dat vaak, maar dat is helemaal niet waar. Slaven waren te duur voor de planters om ze af te staan voor dit soort openbare werken. Men gebruikte huursoldaten en gedetineerden uit Europa.” Dus die werden speciaal hiervoor naar Suriname gehaald? “Ja, en behalve gedetineerden waren er ook veel ambachtslieden, artsen, landmeters en zo… een heleboel vaklui werden naar de kolonie gehaald.” We vragen Raúl uit te weiden over de ontwikkeling van de kuststrook van Suriname, die door dit kanaal gerealiseerd kon worden.
Reden voor het Saramaccakanaal
“Als je kijkt naar de kust van Suriname op oude kaarten, maar ook nu nog hoor, zie je in het oosten veel infrastructuur, en aan de westkust veel minder.
Lees het hele artikel in het februari/maart-dubbelnummer van Parbode, verkrijgbaar in de winkel (in Suriname)
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren