Suriname beoordeeld: Milieubeleid – Parbode Sneak Peek

Slechte luchtkwaliteit is wereldwijd de belangrijkste milieubedreiging voor de volksgezondheid. Dit constateert de in januari verschenen 2018 Environmental Performance Index (EPI). Het is de tiende editie van dit tweejaarlijkse rapport geproduceerd door onderzoekers van de universiteiten van Yale en Columbia (VS) in samenwerking met het World Economic Forum. Het EPI-rapport rangschikt 180 landen op grond van 24 milieuprestatie-indicatoren die vallen onder tien categorieën.
Deze tien categorieën zijn op hun beurt ondergebracht in twee beleidsdoelen: ‘gezond milieu’ (dat stijgt met economische groei en welvaart) en ‘levensvatbaarheid ecosysteem’ (dat onder druk staat van industrialisatie en verstedelijking). Om deze twee dimensies van duurzaamheid in balans te brengen is goed bestuur essentieel. Samengevoegd krijg je ten slotte de algemene EPI-score. Enkele onderzochte categorieën zijn luchtkwaliteit, water en sanitatie, en bossen. De index geeft niet alleen een beeld van de milieusituatie in een land, maar ook van de inspanningen van regeringen om het milieu te verbeteren. Het is bedoeld als een aansporing en hulp voor beleidsmakers om oplossingen te vinden voor milieuproblemen. De optimale score is 100 punten. Hoe hoger de score, hoe verder een land internationale doelen van duurzaamheid. Bovenaan de lijst prijkt Zwitserland met een score van 87,42.
Positie Suriname
Dit jaar staat ons land met een score van 54,2 op de 103e plaats van de wereldranglijst; in 2014 en 2016 ging het om respectievelijk de 71e en de 96e plaats. Geen reden dus om een gat in de (verontreinigde) lucht te springen. Als het gaat om ‘gezond milieu’, bezet ons land de 92e plaats (score 62,46), wat betreft ‘levensvatbaarheid ecosysteem’ brengen we het slechts tot de 111e positie (score 48,68). Overigens lijkt het met die verontreinigde lucht in Suriname mee te vallen. We staan in de categorieën ‘luchtkwaliteit’ en ‘luchtverontreiniging’ op respectievelijk plaats 69 en 39. Met een score van slechts 33,22 is ons land in de categorie ‘landbouw’ toch goed genoeg voor de 67e plaats. Het beste doet Suriname het op het gebied van ‘visserij’ (plek 24) en ‘bossen’ (plek 25, maar score slechts 42,84). Het slechtste (plek 154, score 30,29) als het gaat om ‘zware metalen’; bij deze categorie wordt gekeken naar de blootstelling aan lood. In de categorie ‘klimaat en energie’ moet Suriname het doen met een 148e plaats. Volgens het rapport zijn we ook niet goed in het managen van ons afvalwater; in de categorie ‘watervoorraden’ komen we niet verder dan plaatsje 142 met een score van slechts 7,53.
Regio
Van alle Latijns-Amerikaanse naties noteert Costa Rica de hoogste plaats (30) en van de Caribische landen Trinidad (35). Van de Zuid-Amerikaanse landen staat Colombia het hoogst op de lijst, plaats 42. Alleen Paraguay (105) en Guyana (128) doen het in die categorie slechter dan Suriname. Brazilië staat overigens op plek 69. In de regio zijn er slechts zeven landen die een lagere score hebben dan ons land. Haïti is de hekkensluiter van de regio, op de 174e plaats. Wat betreft luchtverontreiniging doen we het overigens beter dan de overige landen in de regio, na Cuba.
Het hele artikel is te lezen in het aprilnummer van Parbode.