Un pueblo soberano: Van autonomie naar onafhankelijkheid – een Curaçaose illusie? – Parbode Sneak Peek

Op 10 oktober 2010 trad Gerrit Fransisco Schotte aan als minister-president van Curaçao. Het eiland werd op die datum een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Schotte werd daarmee de eerste, en met zijn 36 jaar de jongste minister-president ooit in het Koninkrijk. Hij zat aan tot en met 29 september 2012, en minder dan drie en een half jaar later was hij tevens de eerste minister-president van het land die achter de tralies verdween.
Tekst Irwin Wist
‘Het land Curaçao wordt geleid door een corrupte boef. De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten wordt geleid door een fraudeur, een chanterende fraudeur nog wel’.
Wie denkt dat hier PVV-leider Geert Wilders aan het woord is, de man staat immers bekend om zijn voorkeur voor een Nederland van vreemde smetten vrij, zit er niet heel ver naast. Aan het woord was het Tweede Kamerlid Eric Lucassen van de PVV tijdens een debat in juni 2011.
Het waren overigens niet zijn woorden, zei Lucassen: hij citeerde alleen maar ‘de mensen van de eilanden zelf’, onder wie de minister-president van Curaçao en de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten – niet de minsten, concludeerde de PVV’er.
Hij citeerde de beschuldigingen over en weer van de bankier Emsley Tromp en minister-president Gerrit Schotte. Tromp had kritiek op het economische beleid van het kabinet-Schotte, en vervolgens doken geruchten op dat de bankier een krediet zonder zekerheden van 3 miljoen Antilliaanse gulden zou hebben gegeven aan een vriendin. Een deel van het bedrag, ongeveer 400.000 gulden, zou Tromp op zijn eigen privérekening hebben gezet.
Lees verder in het katern ‘Curaçao in the spotlight’ in het december/januari-dubbelnummer van Parbode, te koop in de winkel (in Suriname)
Wilt u informatie over het afsluiten van een (digitaal) abonnement?
Kijk op www.parbode.com/abonneren