Voorwoord: Narconomie draait als een indola

Het moet inmiddels zelfs tot de meest optimistische fans van deze regering zijn doorgedrongen dat het nooit meer goed zal komen met onze economie. Accumuleerde de overheidsschuld vorig jaar met zo’n SRD 8,5 miljard naar SRD 18 miljard, verwachtbaar is, dat het alleen maar hopelozer zal worden met de ferplekti paiman van de overheid. Tragisch genoeg zijn de staatsinkomsten uit onze topsectoren bij lange na niet van dien aard om nog als reddingsboeien te fungeren voor de gerampaneerde economie.
Maar als het niet meer lukt met goud en olie, waarom niet dat ene lucratieve poeder exporteren, luidt het in bepaalde kringen. De vraag naar het ‘witte goud’ blijft enorm, de marktwaarde in Nederland is toch al zo’n 35.000 euro per kilo. En als er niet veel meer valt te graaien van een kaalgeplukte lanti, ligt het toch voor de hand het Surikartel nieuw leven in te blazen? Vooral als de condities in het paarsgekleurde Su optimaal zijn om als topcentrum voor doorvoer te functioneren voor de grote cocaboys der Aarde. Mochten bijvoorbeeld honderden kilo’s verstopte lai worden onderschept: een oude cocamati die met zijn duikbootjes en vliegtuigjes tegen de lamp loopt, zou altijd mogen rekenen op een get out of jail free card.
Gezien de vele bewegingen bestaat er een donkerbruin vermoeden dat de lokale narconomie de laatste tijd als een indola draait. Vooral omdat Baas, die een ijzeren greep heeft in het Surikartel, ook de touwtjes in handen heeft in het land. Gevreesd wordt dat, net zoals dat in de goudgebieden het geval is, het ondergrondse drugscircuit alsmaar zal uitdijen. Als er nu niet kordaat wordt opgetreden, wordt het straks de gewoonste zaak om niet meer in SRD’s bij omu te betalen, maar in grammen coke.