Vrouwen nog steeds in de minderheid op kandidatenlijsten voor Surinaams parlement

Politiek Suriname maakt zich op om naar de stembus te gaan; de verkiezingskalender wordt afgewerkt. Een van de belangrijkste momenten was de officiële kandidaatstelling op 25 maart. De 14 deelnemende politieke organisaties hebben toen op drie niveau’s hun kandidaten moeten indienen: voor het parlement, de ressortraad en de districtsraad. Parbode neemt de samenstelling van de kandidatenlijsten op parlementsniveau onder de loep, in het bijzonder wordt gekeken naar de genderverhouding.
Door: Raoul Roeplal
Hoewel gendergelijkheid steeds meer aandacht krijgt, laten de cijfers zien dat er nog aanzienlijke verschillen bestaan tussen de partijen. Uit de gegevens blijkt dat mannen in de meeste partijen nog steeds de meerderheid vormen. Van de 14 partijen hebben slechts drie partijen (iets) meer vrouwen dan mannen, namelijk de Arena Politieke Partij (APP) met 49% man en 51% vrouw, het Democratisch Alternatief ’91 (DA’91) met 44% man en 56% vrouw en de Democratische Unie Suriname (DUS) met 45% man, 55% vrouw.
Andere partijen vertonen een duidelijke mannelijke dominantie, waarbij de grootste ongelijkheden te zien zijn bij de grootste coalitiepartijen op dit moment, te weten: de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) en de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), beiden met een verdeling van 69% man en 31% vrouw. Dit betekent dat in deze partijen ruim twee keer zoveel mannen als vrouwen actief zijn. Ook partijen zoals Nationale Democratische Partij (NDP), de grootste oppositiepartij, heeft 63% man en 37% vrouw; hetzelfde geldt voor OPTSU. Vrouwen zijn duidelijk in de minderheid. Aan de andere kant zijn er ook partijen waar de balans iets meer in evenwicht is. Partijen zoals de Nationale Partij Suriname (NPS) met 53% man, 47% vrouw en de Volkspartij Leefbaar Suriname (VLS) met 51% man en 49% vrouw, naderen een gelijke verdeling.
Eén partij springt er duidelijk uit: de Partij Van Communicatie (PVC) heeft een volledige vrouwelijke samenstelling, met 100% vrouwen en geen enkele man. Deze partij maakt een bewuste keuze om vrouwen een prominente stem te geven in de politiek. Voorheen heette die immers de Partij van de Vrouwen Communicatie.
Als we kijken naar de grootste kanshebbers om in het parlement te komen, gebaseerd op lijstvolgorde en niet op voorkeurstemmen, dan geldt de volgende verdeling binnen de top 5 en top 10 van de partijen:
- PVC zit uiteraard aan top met 5 vrouwen in de top 5 en 10 in de top 10.
- DA’91 en DUS hebben elk 3 vrouwen in de top 5 en 7 in de top 10.
- APP volgt met 2 vrouwen in de top 5 en 5 in de top 10.
- VLS scoort ook goed met 3 vrouwen in de top 5 en 5 in de top 10.
- Andere partijen zoals ABOP, BEP en VHP hebben elk 2 vrouwen in de top 5 en 3 in de top 10.
Tenslotte hebben van de 14 politieke partijen, slechts drie een vrouwelijke lijsttrekker op de kandidatenlijst voor het parlement. Zal veel veranderen in de nieuwe samenstelling van de volksvertegenwoordiging? Ter overdenking: het huidige parlement telt slechts 15 vrouwen op een totaal van 51 leden.
Wil jij weten hoeveel commissies president Santokhi heeft ingesteld gedurende zijn presidentschap? Parbode zocht het uit. Het staat allemaal in ons nieuwste magazine!
Haal het bij één van de verkooppunten of lees online!