Parbode Xtra: Wat betekent Albert Ramdins mogelijke verkiezing voor Suriname en de regio?

Op 10 maart zullen de 35 leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington bepalen wie de opvolger wordt van huidig secretaris-generaal Luis Almagro. Minister Albert Ramdin van Suriname is een van de twee kandidaten en lijkt een grote kans te maken. Hij heeft brede steun van 14 CARICOM-landen, maar zijn tegenstander Rubén Ramírez Lezcano uit Paraguay lijkt goed op te schieten met een invloedrijke speler: de Amerikaanse president Donald Trump. Als Ramdin wordt verkozen, zou dit historisch zijn voor Suriname en de CARICOM, aangezien nog nooit een Caribisch land de leiding over de OAS had. Dit zou kleinere staten meer invloed geven op besluitvorming over cruciale thema’s zoals klimaatverandering, handel en mensenrechten. Ook helpt de positie om Suriname in kaart te brengen.
Door Jeffe Lingier & beeld Juan Manuel Herrera/OAS
Ramdins plannen voor de OAS
Ramdin presenteerde op 10 februari zijn visie voor de OAS, tijdens een speciale vergadering van de Permanente Raad van de organisatie. Hij wil de OAS efficiënter en daadkrachtiger maken door bureaucratische processen te stroomlijnen en de financiële stabiliteit te verbeteren. Hij stelt nauwere samenwerking tussen de OAS-organen voor en pleit voor een actievere rol bij politieke en humanitaire crises zoals in Haïti en de migratieproblematiek in Latijns-Amerika. Verder wil hij de OAS minder afhankelijk maken van grootmachten en een sterkere coördinatie van gemeenschappelijke prioriteiten tussen lidstaten realiseren.
De invloed van de VS en steun aan Lezcano
Rubén Ramírez Lezcano heeft de steun van de Verenigde Staten, wat blijkt uit diplomatieke ontmoetingen tussen hem, president Donald Trump en adviseur Elon Musk. De VS spelen een sleutelrol binnen de OAS, vooral vanwege de aanzienlijke financiële bijdrage. Dit betekent dat landen die economisch afhankelijk zijn van de VS, zoals Colombia en Ecuador, mogelijk geneigd zijn Lezcano te steunen.
Volgens Mauricio Claver-Carone, voormalig speciaal gezant voor de Amerika’s onder president Trump, kiest de Verenigde Staten geen kant in de verkiezing voor de nieuwe secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Hij verklaarde dat zowel Ramdin als Lezcano, pro-Amerikaanse kandidaten zijn. Claver-Carone benadrukte dat het een misvatting is om de verkiezing te zien als een strijd tussen een bondgenoot van de VS en een bondgenoot van China. Hij noemde dit een “vals narratief”.
Wat betekent Ramdins mogelijke overwinning?
Mocht Ramdin winnen, dan staat hij voor grote uitdagingen. De crisis in Haïti vereist bemiddeling en internationale samenwerking om stabiliteit te brengen. Ook het grensconflict tussen Venezuela en Guyana over het Essequibo-gebied zal aandacht vragen. Daarnaast moet hij optreden tegen de democratische achteruitgang in landen als Nicaragua en El Salvador en de geopolitieke concurrentie tussen de VS en China balanceren.
Ramdins agenda omvat verder klimaatbeleid, waarbij hij moet pleiten voor internationale klimaatfondsen en duurzame ontwikkeling in de Cariben en Latijns-Amerika. Maar, de OAS wil ook een actievere rol hebben in bestrijding van de georganiseerde misdaad. Dit zal ook op zijn schouders komen.
De kansen van Ramdin
Momenteel heeft Ramdin de steun van 14 CARICOM-staten. Voor een meerderheid zijn 18 stemmen nodig. Hij krijgt ook steun van enkele Midden-Amerikaanse landen, maar hun formele steun is nog niet bevestigd. Lezcano wordt beschreven als iemand die dicht bij de regering-Trump in de Verenigde Staten staat en de steun heeft van Argentinië en El Salvador.
Verschillende landen – waaronder Brazilië, Chili, Colombia en Mexico – hebben nog geen voorkeur uitgesproken, maar beide kandidaten hebben al gesproken met hoge functionarissen binnen de respectievelijke regeringen. Op 10 maart wordt duidelijk of Ramdin zijn diplomatieke droom kan verwezenlijken of dat de geopolitieke realiteit anders beslist.