Opmerkelijke Surinamer: Aidah Amatstam – Parbode Sneak Peek

Aidah Amatstam (50) wil niet als Pop Jawa-zangeres gezien worden, maar als Surinaamse popzangeres. Dit heeft ze weer bewezen bij de opvoeringen van het derde deel van de theatershow Kaseko in Concert, die eind maart en april in Nederland plaatsvonden. “Ik voel me overal thuis en pas me ook aan.” Ze heeft een heel leuke ervaring gehad met het concert. “Ik ben met bigipoku opgegroeid en heb er altijd van gehouden. Mijn favorieten zijn Ala mi sani e befi van Max Nijman, Na fu san ede mi musu dede van Lieve Hugo, Soso boto, Meri mi, Switi Bamaro van Ewald Krolis van Caribbean Combo.
Muziek is voor deze Surinaamse zangeres, die al dertien jaar in Nederland woont, een manier om haar gevoel te laten spreken. Ze is nu voorzangeres van de muziekformatie Rupia, die door haar overleden broer, de zanger Ragmad Amatstam, was opgericht. “Ik zing in de groep graag de songs van Ragmad, ter nagedachtenis aan hem.” Door de veranderingen in haar muziekcarrière heeft ze nu nog meer mensen en muziekvrienden leren kennen. In 2013 bracht ze een solo-cd en een gezamenlijke cd met andere artiesten uit. Haar laatste muziekproject was in 2017, een pop-Jawa medleyvideo. Aidah wil wel nieuwe muziek produceren, maar dit hangt af van haar inspiratie. “Ik werk er nog steeds aan om nieuwe nummers uit te brengen. Maroef (Amatstam, red.) en ik hebben het laatst wel erover gehad om samen een lied uit te brengen. Wanneer we dat gaan doen, zal de tijd leren. We hebben beiden een druk schema. We gaan als artiesten mee met de tijd en kijken waar het publiek van houdt.”
In Suriname zong Aidah voor de bekende popgroep South South West. In deze band zat ze van 1995 tot 2004. Aidah was in die periode bekend als de Raggamufin Queen. De song Thelma, die ze samen met Bryan Muntslag vertolkte, was een grote hit. Aidah omschrijft die periode als het hoogtepunt in haar carrière. “Ik heb goede en mooie herinneringen aan South South West overgehouden en die zal ik blijven koesteren. We waren net een familie, echt hecht. Samen koken, samen op stap, lachen en huilen. Vooral toen we op tournee in het Caribisch gebied waren.” In Suriname kun je meer tijd besteden aan repeteren dan in Nederland. “In Nederland moet je per uur betalen voor oefenruimten. Je zit aan een tarief en tijd gebonden, waardoor je genoodzaakt bent minder te oefenen.”
Lees het hele artikel in het augustusnummer van Parbode